Ağ Güvenliği Nedir?
Muhtemelen, günün sonunda ofisten çıkarken alarm sistemini çalıştırıyor, ofisinizi ve içindeki ekipmanları korumak için kapıyı kilitliyorsunuzdur. Gizli iş belgelerinizi saklamak için bir kasanız veya kilitli dosya dolabınız da vardır.
Bilgisayar ağınız için de aynı şekilde koruma sağlanması gerekir.
Ağ güvenliği teknolojileri, ağınızı hırsızlığa, gizli iş bilgilerinin kötüye kullanılmasına, Internet’ten kaynaklanan virüs ve solucanların kötü amaçlı saldırılarına karşı korur. Ağ güvenliği kullanmazsanız, yetkisiz sızma, ağın kapanması, hizmet kesintisi, yönetmeliklerle uyumsuzluk ve hatta, yasal işlem riskleriyle karşı karşıya kalırsınız.
Güvenlik nasıl çalışır
Ağ güvenliği tek bir yönteme dayanmaz. Bunun yerine, işletmenizi farklı yöntemlerle savunmak için bir dizi engel kullanır. Bir çözüm başarısız olsa dahi, diğeri ayakta kalarak şirketinizi ve verilerinizi, çeşitli ağ saldırılarına karşı korur.
Ağınızdaki güvenlik katmanları, işinizi yürütmek için kullandığınız değerli bilgilerin sizin kullanımınıza açık olması ve tehditlere karşı korunması anlamına gelir. Özellikle ağ güvenliği:
Dahili ve harici ağ saldırılarına karşı koruma sağlar Tehditler, işletmenizin dört duvarı içinden ve dışından gelebilir. Etkili bir güvenlik sistemi tüm ağ etkinliğini izleyerek olağandışı davranışı işaretler ve uygun yanıtı verir.
Her yerde her zaman tüm iletişimin gizliliğini sağlar Çalışanlar, ağa evlerinden veya hareket halindeyken, iletişimlerinin gizli ve koruma altında olacağı güvencesiyle erişebilir.
Kullanıcıları ve sistemlerini doğru bir şekilde tanımlayarak bilgilere erişimi denetler İşletmeler, veri erişimiyle ilgili olarak kendi kurallarını oluşturabilir. Erişimin reddedilmesi veya onaylanması kullanıcı kimliklerine, iş işlevine veya diğer işle ilgili özel ölçütlere dayanabilir.
Sizi daha güvenilir kılar. Güvenlik teknolojileri sisteminizin bilinen saldırılara karşı koruduğu ve yeni tehditlere adapte olduğu için çalışanlar, müşteriler ve iş ortakları, bilgilerinin güvenli olduğundan emin olurlar.
İşletmeler Güvenlik Teknolojilerini Nasıl Kullanır
Ağ güvenliği, özellikle Internet üzerinden çalışan işletmeler için bir zorunluluğa dönüşmüştür. Müşterileriniz, satıcılar ve iş ortaklarınız sizden, sizinle paylaştıkları bilgileri korumanızı bekleyebilir.
Ağ güvenliği, bir işi yürütmek için bir zorunluluğa dönüşürken, birden çok şekilde kendisini amorti etmektedir. Güvenli bir ağdan işinizle ilgili elde edeceğiniz yararlardan bazıları aşağıda sıralanmıştır:
Müşteri güveni
Gizlilik sağlanır
İşbirliği desteklenir
Güçlü bir güvenlik tutumu, müşterilerin, kredi kartı numaraları veya gizli iş bilgileri gibi hassas bilgilere erişilmeyeceği ve bu bilgilerin istismar edilmeyeceği konusunda güven duymalarını sağlar. İş ortaklarınız, satış tahminleri veya piyasaya sürmeden önce ürünle ilgili planlar gibi verileri sizinle paylaşırken daha güvenli olacaklardır. Ayrıca, davetsiz konukları dışarıda tutan teknolojiler, iş ortaklarınızın ağınızdaki bilgilere güvenli bir şekilde erişmesini, sizinle işbirliği yapmalarını ve birlikte daha verimli bir şekilde çalışmanızı sağlar.
Mobilite
Hareket halindeyken güvenli erişim
Ofis dışında verimliliği artırır
Güçlü ağ güvenliği, çalışanlarınızın ağınıza hareket halindeyken veya evden, virüslere veya diğer tehditlere yol açmadan güvenli bir şekilde erişmesini sağlar. Güvenli, kolay ağ erişimi, çalışanların önemli bilgileri ihtiyaçları olduğunda kullanmaları, böylece masalarından uzaktayken daha verimli olmaları anlamına gelmektedir.
Artan üretkenlik
İstenmeyen tanıtım postalarına daha az vakit harcama
Çalışanlarda daha yüksek moral ve işbirliği
Etkili bir ağ güvenlik programı, kuruluşunuzdaki üretkenliği artırabilir. Çalışanlar, istenmeyen tanıtım postalarını incelemek veya virüslerle uğraşmak gibi üretkenliği azaltan görevlere daha az zaman harcar. Ağınız ve Internet bağlantınız güvenli olur ve sizin ve çalışanlarınızın Internet ve e-postalara düzenli erişiminize imkan tanır.
Azalan maliyetler
Hizmet kesintisi ortadan kalkar
Gelişmiş hizmetler güvenli bir şekilde gelişir
Ağın kapalı kalma süresi, tüm işletme türleri için maliyetli olur. Ağınızın ve Internet bağlantınızın güvenli bir şekilde bağlı ve çalışır durumda olduğundan emin olduğunuzda, müşterilerin gereksinim duyduklarında size erişebilmelerini sağlayabilirsiniz. Etkili güvenlik, işletmenizin ağ çalışmasında kesintiye gitmeden yeni hizmetler ve uygulamalar eklemesine olanak tanır. Girişimci bir yaklaşımla verilerinizin korunması, işletmenizin gerektiğinde çalışır durumda olmasını sağlar.
Şirketiniz büyüdükçe ağ gereksinimleri de değişir. Bugün güçlü, güvenli bir ağ kurmanız, şirketinizin güvenli kablosuz ağ veya ses ve konferans gibi gelişmiş özellikleri eklemesine olanak tanır.
Ağ Güvenliğine Başlarken
İşletme gereksinimlerinizle doğru güvenlik teknolojilerini eşleştirmek, bir güvenli ağ projesi başlatmanın ilk adımıdır.
Başlamak için aşağıdaki göz önünde bulundurulması gereken noktalar listesine bakın:
Mevcut güvenlik düzeyiniz
Ağınızda bulunan güvenlik özelliklerinin bir dökümünü alın. Bu liste, mevcut koruma yöntemlerinizdeki boşlukları tanımlamanıza yardımcı olur.
Mevcut düzeyiniz güvenlik duvarları, sanal özel ağ, saldırı önleme, virüs koruması, güvenli kablosuz ağ, olağandışı durum saptama, kimlik yönetimi ve uyum doğrulaması sunuyor mu?
Bu özellikler birbiriyle iletişim halinde mi?
Varlıklarınız
Sisteminiz için gereken koruma düzey veya katman sayısını belirlemek için varlıklarınızın bir “çamaşır listesini” hazırlayın.
İşletmeniz için hangi varlıklar başarılı olmanızda en önemli rolü oynuyor?
Dahili bilgileri ve/veya müşteri bilgilerini korumak mı daha önemli?
Bu varlıkların değeri nedir?
Bu varlıklar, sisteminizin neresinde bulunuyor?
Bilgi aktarımı
Bilgilerin şirketinizin içindeki ve dışındaki paylaşım şeklini değerlendirin.
Çalışanlarınızın işlerini yapabilmeleri için dahili bilgilere hızlı bir şekilde erişmeleri gerekiyor mu?
İşletmenizin dört duvarı dışında kalan bilgileri paylaşıyor musunuz?
Bu bilgilere erişim hakkı olanları nasıl denetliyorsunuz?
Farklı ağ kullanıcılarına erişmek için değişen düzeyler sağlıyor musunuz?
Büyüme planları
Şirketiniz, sisteminize gelişmiş özellikler eklemeyi planlıyor mu? Sisteminizin ne kadar adapte olabilir ve esnek olması gerekiyor? Güvenlik çözümünüz, artan ağ trafiğini veya gelişmiş uygulamaları, hizmet kesintisine gitmeden barındırabilmelidir.
Risk değerlendirmesi
Bir güvenlik ihlalinin, verimliliğin azalması veya hizmet kesintisi dışında sonuçları olup olmayacağını belirleyin.
İş ortamınız ne kadar düzenli?
Uyumlu olmama riskleri nelerdir?
Maddi kayıplara veya itibar kaybına uğramadan işletmeniz ne kadarlık bir kapalı kalma süresine dayanabilir?
Kullanım kolaylığı
Kolay kurulamıyor veya kullanılamıyorsa, en iyi güvenlik teknolojisinin bile size bir yararı olmaz. Kurduğunuz sistemi yönetecek kaynaklara sahip olduğunuzdan emin olun.
Kaynak: Cisco Systems
Son Yorumlar