Mac için ofis paketleri hangileri ? ( iWork, Microsoft Office, OpenOffice ve diğer seçenekler )

“Mac’te ofis paketi var mı? Dokümanlarımı nasıl açacağım?” İlk defa Mac’e geçmeyi düşündüğüm dönemde aklıma takılan en önemli sorulardan birisiydi ofis paketi konusu. Bu sebeple bu yazıda ofis paketlerine kısaca değiniyor ve bizim için en uygun paket hangisi olabilir, bu soruya yanıt vermeye çalışıyoruz. Birde buradan artık bir mac’e sahip olduğum anlamınıda çıkarabilirsiniz.
1
Mac için hangi ofis uygulamaları / paketleri var?

Bazılarının isimlerini ilk defa duyuyor olsak da, aslında seçeneklerimiz hiç de az değil:

Office for Mac
iWork
OpenOffice
NeoOffice
LibreOffice

Tüm paketlere kısaca değinerek her biri hakkında fikir vermeye çalışacağım:
1. Office for Mac 2011

Elimizin ve gözümüzün alışık olduğu ofis paketinin Mac sürümünün adı “Office for Mac”. En son 2011 yılında güncellenmiş olan bu paket, hemen hemen tüm ihtiyaçlarımıza cevap veriyor.
2
Windows arayüzünden sonra Mac arayüzüne alışmak biraz zaman alsa da, kısa sürede alışıp sorunsuz bir şekilde kullanmak mümkün. Office for Mac 2011 içerisinde Word, Excel, Powerpoint, ve aldığımız paketin özelliklerine bağlı olarak Outlook da bulunuyor.

Ofis paketleri içerisinde en iyilerden biri diyebileceğimiz Office for Mac’in tek kötü yanı ise fiyatı. Şu anda Apple Online Store’da 309 TL’ye satılan Office for Mac, ne yazık ki hiç de ucuz değil.
3
Daha önce Office for Mac’in deneme sürümünü indirerek bir süre ücretsiz kullanabiliyorduk. Ancak Microsoft bir süre önce sayfasından deneme sürümünü kaldırdı. Bu sebeple satın almadan önce deneyemiyoruz ne yazık ki.
4
Ufak bir notu da paylaşmak gerekirse, Microsoft genelde Windows için ürettiği Office sürümlerinden 1 sene sonra Mac sürümlerini çıkartıyordu. Örneğin geçtiğimiz yıllara baktığımızda şöyle bir tablo görüyoruz:

Office 97 for Windows – Office 98 for Mac
Office 2000 for Windows – Office 2001 for Mac
Office 2003 for Windows – Office 2004 for Mac
Office 2007 for Windows – Office 2008 for Mac
Office 2010 for Windows – Office 2011 for Mac
Office 2013 for Windows – Office 2014 for Mac
5
Bakalım Mac için yeni ofis paketi çıkacak mı, çıkacaksa ne zaman kullanabileceğiz? Ancak o zamana kadar hala Office for Mac 2011’i satın alıp kullanabiliyoruz. Son bir not olarak, şu anki sürümde Türkçe desteği sunmayan Office for Mac, umuyorum ki yeni sürümünde Türkçe desteğiyle gelir ve bizleri mutlu eder.
2. iWork

Apple’ın ofis paketi olan iWork, içerisinde 3 farklı uygulama barındırıyor: Keynote, Numbers, Pages. Bu 3 uygulamayı MS Office’teki uygulamalar ile karşılaştırmak gerekirse:

Keynote >> Powerpoint
Numbers >> Excel
Pages >> Word
6
Ancak yine de iWork’ü direkt bir Office alternatifi olarak görmemek gerekiyor. iWork paketindeki uygulamalar, diğer ofis paketlerinin aksine Microsoft Office’i taklit etmeye çalışmıyor. Bunun yerine, kendilerine özgü bir bakış açısı ile bizlere çözüm sunmayı amaçlıyor.
7

8

9
sihirli elma mac ofis paketleri iwork 2 Mac101: Mac için ofis paketleri hangileri? (iWork, Microsoft Office, OpenOffice ve diğerleri)

Bunun sonucunda ise, Excel’deki bir formulü ya da kullanımı birebir olarak Numbers’ta bulamayabiliyoruz. Ya da Powerpoint’teki bir kullanım alışkanlığımızı aynı şekilde Keynote’ta kullanamayabiliyoruz. Ancak bunlardan farklı olarak, Office for Mac’te olmayan çözümleri de iWork paketinde bulabiliyoruz.

Elbette bu söylediklerim genelde çok detaylı özellikler için geçerli. Fakat yine de bu uygulamaları kullanmaya başlarken aklımızda olması gereken detaylardan birisi. iWork paketindeki uygulamalara önümüzdeki dönemde yakından değindiğimde bu noktaları daha da açacağım.
8
Bir diğer önemli bilgi de, iWork paketindeki uygulamaların Ekim 2013’te tamamen güncellenmiş olması. Bu güncellemenin 2 önemi var:

1. Bu güncelleme ile ilk defa iWork paketindeki uygulamalar Türkçeleşti. Böylece artık işletim sistemimiz Türkçe olmasına rağmen bu uygulamalarda İngilizce menüler görmeyeceğiz. 🙂

2. Bir diğer önemli konu ise, Apple’ın bu uygulamaların arayüzünü tamamen yenilemesi, bu sebeple de bazı özellikleri ilk sürüme dahil etmemesi oldu. Ancak her güncellemede hem iyileştirmeler yapılıyor, hem de bu dışarıda bırakılan özellikler yavaş yavaş geri geliyor.
9
iWork’ün fiyatına gelecek olursak, eğer yakın zamanda yeni bir Mac aldıysak, bu paket içerisindeki tüm uygulamalara ücretsiz olarak sahip olabiliyoruz. Bu konuyla ilgili detaylar için “iWork uygulamalarına ücretsiz olarak nasıl sahip olurum?” yazısına göz atabilirsiniz.
3. OpenOffice

Mac’e geçtikten sonra karşıma çıkan ilk ofis paketi alternatiflerinden biri OpenOffice paketiydi. Tamamen ücretsiz olması elbette “hah süper, hemen deneyeyim” etkisi oluşturan OpenOffice’in arayüzü ilk başta biraz değişik gelse de zamanla alışıyor ve kolayca kullanabiliyoruz.
3. OpenOffice

Mac’e geçtikten sonra karşıma çıkan ilk ofis paketi alternatiflerinden biri OpenOffice paketiydi. Tamamen ücretsiz olması elbette “hah süper, hemen deneyeyim” etkisi oluşturan OpenOffice’in arayüzü ilk başta biraz değişik gelse de zamanla alışıyor ve kolayca kullanabiliyoruz.
10
OpenOffice, aslında tek bir uygulama, fakat içerisinde bir çok farklı belge açabiliyor, bunlar da zaten bizim istediğimiz özellikleri içeriyor:

Metin Belgesi
Hesap Tablosu
Sunu
Çizim
Veritabanı
Formül
11
Hem Microsoft Office belgelerini kolayca açabilen, hem de yarattığımız belgeleri Microsoft Office formatına uygun olarak kaydedebilen OpenOffice, ofis paketleri arasında oldukça başarılı bir alternatiflerden biri diyebilirim.

Ücretsiz olması, Türkçe desteği ve sık güncellenerek geliştirilmesine devam edilmesi de önemli artıları olarak sayılabilir.
12
Yaklaşık 151 MB’lık bir paket olan OpenOffice’i kendi web sayfasından indirebiliyor ve kullanmaya başlayabiliyoruz.
13

14

15
4. LibreOffice

Açıkçası OpenOffice ile LibreOffice’i karşılaştırmak biraz zor. Her iki açık kaynaklı proje de aynı kaynak kodunu paylaştıkları, ama farklı geliştirme süreçleri izledikleri için birbirlerine benziyorlar. Hatta ortak noktaları, ayrı kaldıkları noktalardan daha fazla bile diyebilirim.
14
LibreOffice de tıpkı OpenOffice gibi aynı uygulamaları içeriyor, hatta açılış ekranları da oldukça benzer.. 🙂

Metin Belgesi – Writer
Hesap Tablosu – Calc
Sunu – Impress
Çizim – Draw
Veritabanı – Base
Formül – Math
15
En başta da söylediğim gibi günlük işler için kullanacağımız LibreOffice’i OpenOffice’ten ayıran noktalar oldukça az diyebilirim. LibreOffice de tıpkı OpenOffice gibi Microsoft Office belgelerini kolayca açabiliyor, yarattığımız belgeleri Microsoft Office formatına uygun olarak kaydedebiliyor.
16
Yine benzer şekilde Türkçe dil desteği de sunan LibreOffice, aynı zamanda ücretsiz olmasıyla alternatifler arasında öne çıkıyor.
17

Yaklaşık 181 MB’lık bir paket olan LibreOffice’i kendi web sayfasından indirebiliyor ve kullanmaya başlayabiliyoruz.
5. NeoOffice

NeoOffice paketi de en az OpenOffice kadar, hatta bazı konularda daha başarılı bir çözüm sunuyor diyebilirim. OpenOffice ve LibreOffice’e kıyasla Mac işletim sistemiyle daha entegre ve daha performanslı çalışan NeoOffice, diğerleri gibi farklı uygulamaları kapsayan bir uygulama paketi:

Metin Belgesi
Hesap Tablosu
Sunu
Çizim
Veritabanı
18

NeoOffice, diğer paketlere göre daha stabil ve en fazla özelliği barındıran paket olduğunu iddia ediyor olsa da, bunu doğrulayacak ya da çürütecek bir inceleme yapma fırsatım olmadı. Bu sebeple kararı size bırakıyorum.
19
Ancak arayüzünün oldukça şık ve kullanılabilir olması, OS X’in temel bazı özelliklerine adaptasyonu gibi detaylar düşünüldüğünde NeoOffice tercih listemizin üst sıralarında yer alabilecek bir alternatif diyebilirim.
20
Olumsuz olarak söylenebilecek tek şey ise NeoOffice’in ücretli olması. NeoOffice bir açık kaynaklı ürün olmasına rağmen, son sürümlerinde bir bağış yapılmasını zorunlu tutuyor, ve bizden yaklaşık $10 civarında bir ücret talep ediyor.

Dilersek Mac App Store üzerinden 17,99 TL’ye , ya da kendi web sayfasından download etmeden önce $10 ücreti ödeyerek kullanmaya başlayabiliyoruz. (Bu arada dolar 2TL’yi geçmesine rağmen Mac App Store’da hala 1,8 civarında sabitlendiği için Mac App Store üzerinden yaptığımız satın almalarda şu anda ciddi bir avantaj sağlıyoruz.)
21
İlk başta göremeyince üzüldüğüm ancak, sonrasında araştırarak bulduktan sonra sevindiğim nokta ise Türkçe desteği konusu. NeoOffice’i ilk yüklediğimizde Türkçe desteği ile gelmiyor, ancak ek olarak yükleyebileceğimiz bir dil paketi ile Türkçe desteği de kazanıyor.

ÖNEMLİ NOT: Fakat bu dil paketi sadece web sayfasından indirilen sürüm üzerine yüklenebiliyor. Eğer Mac App Store’dan NeoOffice’i satın alırsak Türkçe olarak kullanamıyoruz! (Detaylı bilgi için NeoOffice’in sayfasına göz atabilirsiniz.)
Karşılaştırma ve Değerlendirme
22

Outlook sadece “Office for Mac 2011 Home & Business” paketinde mevcut.
Mail uygulaması Apple’ın işletim sistemiyle birlikte geliyor.
Sadece yeni Mac alanlar için ücretsiz.

Peki ben hangi paketi seçmeliyim?

Bu soruya yanıt vermek oldukça zor. Çünkü paketlerin özellikleri, sundukları ve ücretleri birbirlerinden oldukça farklı olabiliyor. Ancak seçimde kolaylık sağlamak Sihirli Elma okuyucularına için şöyle bir yanıt verebilirim:

“Microsoft Office’e çok alışığım. Başka bir arayüze alışmak zor olabilir. Şirkette birbirimize sıklıkla doküman gönderiyoruz. Hiç uyum sorunu yaşamak istemiyorum.” diyorsanız Office for Mac
“Benim işlerim zaten basit işler. Kompleks işlemler, formüller kullanmıyorum. İşimi görsün, başkasına gönderdiğimde sorun yaşamayayım. Bunlar için de para vermek istemiyorum. ” diyorsanız iWork, OpenOffice veya LibreOffice
“Profesyonel olarak kullanmak istiyorum, ufak da olsa bir ücret ödeyebilirim. Yeter ki her şey düzgün çalışsın. İşimi görsün.” diyorsanız NeoOffice’i seçebilirsiniz.
23
Eğer hiç bir fikriniz yoksa, bence OpenOffice veya LibreOffice’ten birini seçin ve ücretsiz olarak kullanmaya başlayın. Beklentilerinize karşılık bulamadığınız durumda diğer alternatiflere göz atabilirsiniz.
Diğer alternatifler

Aşağıdaki gibi farklı alternatifleri de denemek mümkün. Özellikle Google Drive gibi online ve ücretsiz bir çözüm bir çoğumuzun işini görebilir. Hatta “iWork in the Cloud” ücretsiz olarak, ya da benzer şekilde Microsoft Office 365 de yılllık $99’a yine online bir çözüm sunuyor.

Ancak bu yazıda hep offline, yani internet erişimine ihtiyacımız olmadan kullanabileceğimiz paketleri karşılaştırmaya çalıştım. Yukarıda da söylediğim gibi en doğrusu bu paketlerden birini kullanmaya başlayarak denemek, ve memnun olmadığımız noktada diğerine geçiş yapmak olacaktır.

Google Drive
Microsoft Office 365
ThinkFree Office
Revolver Office
FreeOffice
Kingsoft Office 2013

Yazar Hakkında Mustafa KURU


Bir yanıt yazın

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.