Merhaba arkadaşlar bu makalemde sizlere Citrix XenServer 6.2.0‘ın kurulumundan bahsedeceğim.
Ülkemizde büyük oranda kullanılan iki tane sanallaştırma markası gözümüze çarpar ilki VmWare ve ardından ise Microsoft Hyper-V dir lakin bir de CITRIX gibi bir üreticiyi yok sayamayız en az onlar kadar iddalı ve çok başarılı bir üründür. Türkiye’de kullanım oranları diğer iki üreticiye göre çok yüksek olmasa da yurt dışında durum biraz daha farklılık gösteriyor.
Citrix XenServer‘ı üye olmadan indirim gerçekleştiremiyoruz üye olduktan sonra için indirmek için burayı tıklayın ve iso dosyasını CD’ye yazıyoruz sonrasında serverımıza kurulum için CD’yi takarak boot ederek başlatıyoruz.
Sizlerde benim gibi XenServer kurulumunu tanımak amacıyla VMware Player ya da Workstation üzerine yapacaksanız ayarlar aşağıdaki gibi olmalı.
VMware Workstation indirmek için burayı tıklayınız.
VMware Player indirmek için burayı tıklayınız.
VMware Player için;
|
VMware Workstation için;
|
ENTER diyerek kurulum için ilk adımı atıyoruz.
Klavye seçimimizi “[qwerty] trq” olarak seçip OK diyerek yolumuza devam ediyoruz.
İlk defa kurulum yaptığımoız için disklerde herhangi bir veri bulunmuyor OK diyerek devam ediyoruz.
EULA klasik lisans sözleşmesini kabul ediyoruz ve OK diyerek devam ediyoruz.
Burada donanım yyumluluğunu kontrol ederek OK ile devam ediyoruz.
Hangi hdd üzerine kurulum yapacaksak yapılacak disk üzerine gelerek boşluk (space) basarak [*] şeklinde seçili hale getiriyoruz. Ben VMware üzerinden 30 gb lık sanal disk oluşturmuştum o görünüyor.
Diğer seçenekte ise Local Storage üzerinde Thin Provisioning aktif edip etmeyeceğini sormakta yani XenDesktop kullanamak gibi seçeneğiniz var ise Enable Thin Provisioning seçeneğini işaretlemelisiniz.
Kurulum ortamı için ben Local Media seçeneğini kullanacağım ama bu durum için başka seçeneklerde var HTTP, FTP ve NFS yolu ile de kurulum yapabilirsiniz.
Supplemental Packs, bu adımda XenServer üzerine yüklemek isteğiniz ek bir özellik varsa onu eklemek için YES butonunu kullanarak burada bu özelliği DVD üzerinden kuruluma dahil edebilirsiniz.
Örneğin SCVMM ve SCOM entegrasyonu yapmak istiyorsak.
Verify Installation Source kurulum kaynağını doğrulayarak veya bu adımı atla diyerek devam ediyoruz ama ben bu adımı atlamanızı tavsiye etmiyorum.
Verifications Successful: Doğrulama tamamlandı.
Set Password: XenServer root yetkisine ait en az altı karakter sayısına sahip parolamızı belirliyoruz. OK
Networking: Ben Static Configuration seçeneği ile elle IP, Subnet Mask ve Gateway gibi network bilgilerini girip devam edeceğim yada sistemde DHCP var ise otomatik bırakabilirsiniz ama server rolü olan makinalarda bu durum tavsiye etmiyorum
Hostname and DNS Configuration : Hostname ve Dns konfigürasyonunu yaparak ilerleyebilirsiniz. Ben mustafakuru.net yaptım ve sistemimde olan DNS adreslerimi yazdım.
Select Time Zone: Zaman Bölgesi olarak Türkiye avrupa kıtasında olduğu için Europe diyerek devam ediyorum.
Select Time Zone: Istanbul”u seçiyorum.
System Time: Eğer ortamınızda NTP Server var ise Using NTP seçeneği işinizi görecektir. Ben^de yok ve elle seçeceğim Manual time entry seçeneği ile devam ediyorum.
Gerekli bütün ayarları yaptık artık Install XenServer seçeneği ile kurulumu yükleme işlemini başlatıyoruz.
Kurulum esnasında System Time‘ı manuel seçtiğimiz için Tarih ve Saat ayarlarını giriyoruz.
Installation Complete: Kurulumumuz başarılı bir şekilde sorunsuz bitmiştir Ok diyerek sunucumuzu yeniden başlatıyoruz yalnız burada yapılmaması gereken bir durum var kurulum CD veya DVD sini çıkartalım sunucu tekrar boot etmesin.
Karşılama ekranı açılıyor….
Ve XenServer 6.2 kurulumu bitti sunucu yeniden başladıktan sonra aşağıdaki durum ekranı karşımıza geliyor artık Network, Sanal Makineler, Storage vb. buradan da konfigüre edebilirsiniz.
Faydalı olması dileğiyle başka bir makalede görüşmek üzere.
XenCenter kurulumunu görmek için burayı tıklayınız.
1 yorum
I have read so many content concerning the blogger lovers but this article
is really a fastidious post, keep it up. Thanks man