Türkiye siber saldırıda dünyada altıncı sırada

Trend Micro 2014 İkinci Çeyrek Raporu’nu açıkladı. Türkiye çevrimiçi bankacılığa yönelik en çok saldırıya uğrayan ülkeler arasında Avrupa’da birinci, dünyada ise altıncı sırada.

mk_siber_saldiri

Veri güvenliğinde küresel çözüm sağlayıcı Trend Micro, 2014 yılında gerçekleşen siber saldırıları takibe devam ediyor. Yayınlanan 2014 İkinci Çeyrek Raporu ile hem Türkiye hem de dünyada meydana gelen siber saldırıları istatistikleriyle gözler önüne seriyor.

Avrupa’da birinci, dünyada ise altıncı ülke

Raporda Türkiye ile ilgili verilere yer veren Trend Micro, Türkiye’de veri güvenliğine yönelik tehdit potansiyelinin yüksek olduğunu belirledi. Ülkedeki bilişim altyapısı geliştikçe tehdit potansiyelinin de artacağına dikkat çekildi. Rapordaki verilerde Türkiye’deki en büyük tehditlerin başında çevrimiçi bankacılığa yönelik saldırıların olduğu belirtildi. Türkiye Avrupa’da bu alanda en fazla saldırıya uğrayan ülke oldu. Dünyada ise Japonya, Amerika Birleşik Devletleri, Hindistan, Brezilya ve Vietnam’ın ardından altıncı sıraya yükseldi.

Türkiye’de son üç ayda güvenlik tehditleri arttı

Türkiye’de zararlı çevrimiçi bankacılık yazılımı sayısı özellikle son üç ayda artarak çevrimiçi bankacılık yazılımı kurbanı bilgisayar sayısı 4 bin 567’e yükseldi. Ayrıca Türkiye’deki birçok bilgisayar son 3 ayda Botnet ağına dahil oldu. Raporda Türkiye 1 milyon 873 bin Botnet bağlantılı bilgisayarla tüm dünyada dördüncü sırayı aldı.

Raporda Türkiye’de Adware’lerin malwarelerden daha etkin bir tehdit olduğuna dikkat çekiliyor. Ayrıca çevirimdışı olarak da etkin olan USB bellek ve taşınabilir harddsik’lerle bulaşan SALITY ve GAMARUE gibi kırma ve hackleme araçları da Türkiye’de ilk 10 tehditin içinde bulunuyor.

Türkiye’ye dair öne çıkan diğer veriler ise şu şekilde:

• Türkiye’de yaklaşık 500 bin zararlı içerikli web sitesi bulunuyor.

• Türk kullanıcıların her ay üç ve yedi milyon arasında zararlı siteyi görüntülemesi engelleniyor. Bu sayı tüm dünyadaki web sitelerinin yüzde 1,7’sine denk geliyor.

• Türkiye, spam e-posta gönderimi yapan IP adresi sayısında diğer ülkeler arasında 17’inci sırayı aldı.

• Türkiye’de 9 bin 970 Malware, 20 bin 39 Adware saldırısı gerçekleşti.

• Ransomware kurbanı Türk kullanıcıların sayısı 2014’ün ilk çeyreğinde 996 kişiyken ikinci çeyrekte ise bu sayı 245’e düştü.

• Türkiye’de belirlenen zararlı yazılım miktarının 1,5 milyon civarında olduğu açıklandı.

• Türk kullanıcıların ayda ortalama 55 bin mobil uygulama indirdikleri ve bunların yüzde birinden daha azının zararlı uygulama olduğu belirtildi.

Yazar Hakkında Mustafa KURU


Bir yanıt yazın

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.