VLAN Trunking Protocol (VTP)

Bu protokol sayesinde i çok fazla sayida switch bulunan network’larda, trunk portlar sayesinde, VLAN’larinizi diger switchlere tasiyabilirsiniz. VTP’e bir anlamda VLAN Domain de diyebiliriz.VTP üç farkli modda çalismaktadir.

Server Mode : Bu modda çalisan switchte VLAN olusturulur ve silinebilir. Ayrica Layer 3?te VLAN interface konfigürasyonu Server modda olan switchte yapilandirilir.

Transparent Mode : Bu modda çalisan switchler VTP’den VLAN bilgilerini alabildigi gibi, kendi üzerinde de VLAN olusturulabilir fakat bu VLAN bilgilerini diger switchler ile paylasmaz.

Client Mode : Bu modda olan switchler trunk portlari üzerinden VLAN listesini alirlar ve VLAN bilgilerini tasirlar. Ancak kendi üzerilerinde VLAN olusturamaz ya da silemezsiniz.

VTP Server Nasil Yapilandirilir?

VTP ayarlarinizi yapmadan önce sunu bilmelisiniz. Ag kullanicilariniz için VLAN’lar arasi erisim saglayacaksaniz Layer 3 bir cihaz üzerinde VTP’i Server modda çalistirmalisiniz.

Asagidaki komutlar ile VTP domaininizi (server) ayarlayabilirsiniz.

Kod:
Switch#configure terminal
Switch#Hostname switchA
SwitchA(config)#vtp domain cisco
SwitchA(config)#vtp mode server
SwitchA(config)#vtp password 123456

Simdi yukaridaki komutlarin neye yaradigini kisaca inceleyelim. vtp domain = VTP domaininize bir isim vermenizi saglar.

vtp mode server = VTP’nizin Server modda çalistigini belirten komuttur.
vtp password = VTP domain için bir sifre belirlemenizi saglar.

Bu komutlari kosturdugunuz switch artik VTP Server Switch olarak çalisir.

Mevcut trunk portlari üzerinden diger switchlere, bu switch üzerinde olusturmus oldugunuz VLAN’lar otomatik olarak tasinir. Bunun için diger VLAN tasinacak switchleri de client olarak ayarlamalisiniz.

Ancak dikkat etmeniz gereken nokta, VTP Client Nasil Yapilandirilir? bölümünde de görebileceginiz gibi, vtp domain isminin ve vtp sifresinin client switch üzerinde de tanimlanmis olmasi gerekmesidir.

VTP Client Nasil Yapilandirilir?

Simdi diger switchimizi de Client modda çalisacak ve Server modda çalışan switchimizden VLAN listesini alacak sekilde konfigure edelim. Bunun için Cisco Systems’in üretmis oldugu Layer 2 2950 Catalyst marka switch kullaniyoruz.

Kod:
Switch#configure terminal
Switch#Hostname switchB
SwitchB(config)#vtp domain cisco
SwitchB(config)#vtp mode client
SwitchB(config)#vtp password 123456 Switch#configure terminal
Switch#Hostname switchC
SwitchC(config)#vtp domain cisco
SwitchC(config)#vtp mode client
SwitchC(config)#vtp password 123456 Switch#configure terminal
Switch#Hostname switchD
SwitchD(config)#vtp domain cisco
SwitchD(config)#vtp mode client
SwitchD(config)#vtp password 123456

Yukaridaki komutlari girdikten sonra artik switchimiz Client modda çalisacaktir ve Trunk port üzerinden VLAN listesini otomatik olarak alacaktir. Bunu yapabilmesi için yukarida da bahsettigimiz gibi Trunk Port’lara ihtiyaç vardir. Trunk port ik switch arasinda olusturulur ve her iki cihaz üzerindeki trunk portlar birbirine linklenir.

Yukaridaki örnegimizden devam edecek olursak; Cisco switchimizin üzerinde zaten 2 adet VLAN olusturmustuk. Bu VLAN’lari A switchimize tasimak için Cisco B switchimizin gigabitethernet0/1 portu ile Cisco A switchimizin gigabitethernet0/1 portunu trunk port olarak asagidaki komutlarla ayarlayip birbirine linkliyoruz.

Kod:
SwitchA#configure terminal
SwitchA(config-if)#int gigabitethernet0/1
SwitchA(config-if)#switchport mode trunk
SwitchA(config-if)#switchport trunk encapsulation dot1q
SwitchA(config-if)#description Bu port Trunk Port olarak B’in giga0/1 portuna baglanmistir.
SwitchA(config-if)#end
switchA#wirte memory switchB#configure terminal
SwitchB(config)#int gigabitethernet0/1
SwitchB(config-if)#switchport mode trunk
SwitchB(config-if)#description Bu port Trunk Port olarak A’in giga0/1 portuna baglanmistir.
SwitchB(config-if)#end
SwitchB#write memory

Simdi yukaridaki komutlari kisaca açiklayalim. Burada port numaralari aklinizi karistirmasin, her iki switchin de (server ve client ) gigabit 0/1 portlari trunk olarak yapilandirilmistir.

switchport mode trunk = Bu komut o switch portunun Trunk port oldugunu tanimlamaktadir.

description = Bu komutla portlara tanim girilebilir ve ileride kafaniz karismaz.

switchport trunk encapsulation = Bu komut sadece Layer 3 cihazlar üzerinde (Server) çalisir.VLAN datagramlarinin hangi tip frame içerisinde tasinacagini belirler.

Dot1q Nedir? IEEE tarafindan gelistirilmis bir VLAN encapsulation standartidir. Ethernet paketlerinin içerisine yerlestirdigi bitler sayesinde vlan id’sinin ne oldugunu belirler.

ISL Nedir?Açilimi Inter Switch Link’tir. Cisco Systems’in gelistirmis oldugu bir vlan encapsulation standartidir.

Yukaridaki adimlardan sonra VTP Server switchimiz olan Cisco switch A ve Client switchimiz olan Cisco switch B üzerinde VTP ayarlarini yapmis oluruz.

Trunk portlari birbirine cross linkledigimizde, Cisco switchA üzerinde olusturmus oldugunuz VLAN10 ve VLAN20?ün, otomatik olarak, Cisco switchB üzerine de tasindigini görebilirsiniz. Bunun için “show vlan” komutunu kullanabilirsiniz.

Bir switchin tüm portlarini trunk port olarak yapilandirabileceginiz gibi belirli portlari da trunk olarak ayarlayabilirsiniz. Genelde switchlerin birbirine olan yakinligi ve harcanacak kablo mesafesi göz önüne alinarak switch’ler üzerinde trunk portlar yapilandirilir.

Önemli Not: Burada hatirlatmak istedigim baska bir önemli not var.

Layer 2 switchimizin, VTP Client modda olmasina ragmen, bir baska portunu da trunk port olarak ayarlayabiliriz.

Baska bir switchi Client moda alip, onda da trunk port ayarlayarak, Switchimizin trunk portuna linkleyebiliriz. Dilediginiz kadar Trunk Port olusturabilir, bu portlara switch takarak aginizi genisletebilirsiniz. Ya da switchler üzerinde dilediginiz kadar Access Port tanimlayarak VLAN’lara atayabilirsiniz.

Ne kadar Trunk Port olusturacaginiz, kaç adet switchi Trunk porttan çalistiracaginiz ve Access Portunuzun ne kadar olacagi tamamen sizin Network Altyapiniza baglidir. Bir sinir veya limit yoktur. Ancak ne kadar VLAN olusturabileceginiz satin almis oldugunuz Cisco ürünlerinin kitapçiginda yer almaktadir.

Faydalı olması dileğiyle ve başka bir makalede görüşmek üzere.

Yazar Hakkında Mustafa KURU


Bir yanıt yazın

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.