Windows Server 2016 Kurulumu Nasıl Yapılır

Merhaba arkadaşlar bu makalemde sizlere Windows Server 2016 nasıl kurulur üzerinde duracağım.

Microsoft’un en yeni ve en modern sunucu işletim sistemidir. Windows Server 2016 işletim sistemi iki yıl  önizleme (preview) sürecinin ardından  Eylül 2016’de resmen release oldu ve artık gerçek iş senaryolarında görev almak için hazır duruma geldi. Bu makalemde Windows Server 2016 kurulum adımları, kurulum gereksinimleri ve bazı diğer konularda bilgiler bulabilirsiniz.

Kurulum aşamasına geçmeden önce hangi Windows Server 2016 sürümünü tercih etmeniz gerektiği, Windows Server 2016 lisanslama modeli ve yaklaşık maliyetler gibi konularda merkat ettikleriniz varsa, tüm detaylar için ÇözümPark’taki Windows Server 2016 sürümleri ve lisanslama makalesinden faydalanabilirsiniz.

Muhtemelen birçok kişi Windows Server 2016 kurulumunu rahatlıkla gerçekleştirebilir çünkü Windows Server 2016 kurulumu aslında kolay ve geçmiş sürümlerle oldukça benzerdir. Ancak yine de el altında bir referans kaynak olması açısından bu yönergeleri derleyerek bir yazı içerisinde birleştirmek ve yayınlamak istedim. Eğer Windows Server 2016 kurulumu sırasında yardıma ihtiyacınız olursa yazının devamını okuyabilirsiniz.

Kurulum Gereksinimleri

Burada yer verdiğim sistem gereksinimlerinin Windows Server 2016 kurulumunun tamamlanması ve salt hali ile üzerinde oturum açılabilmesi için gerekli minimum değerler olduğunu, gerçek iş yükleri için ekstra kaynak sağlanması gerekebileceğini lütfen unutmayın. Salt bir Windows Server 2016 kurulumu için 4 temel sunucu kaynağı olan işlemci, bellek, disk ve ağ donanımlarını ele alırsak;

Minimum: 1.4 GHz 64-bit
Minimum: 512 MB GUI yani Desktop Experiance olmayan kurulum seçeneği için.
Minimum: 2 GB GUI yani Desktop Experience ile birlikte yüklenen kurulum seçeneği için.
Minimum: 32GB
Minimum: Gigabit bant genişliğine sahip adaptör

Kurulum Adımları

ISO/DVD üzerinden yükleme için sunucuyu kurulum kaynağı ile başlatın ve ardından aşağıdaki adımları takip edin.

Language ve diğer preferences tercihlerinizi yapın ve ilerleyin. Önerim aşağıdaki kombinasyonu kullanmanız yönünde olur çünkü özellikle Time and currency format seçeneğini de Turkish yaptığınızda bazı uygulamalarda (örneğin Microsoft Exchange Server) sorunlar yaşamanız muhtemel. Yine de karar sizin.

Kurulum Adımları

ISO dosyasının büyüklüğü bir dvdye sığmayacağından windows server 2018 boot yapılmış bir usb flash diske ihtiyacımız olacak rufus ile bunu yapabilirsiniz viedoyu buradan izleyebilirsiniz.
Yükleme için sunucuyu kurulum kaynağı ile başlatın ve ardından aşağıdaki adımları takip edin.

Language ve diğer preferences tercihlerinizi yapın ve ilerleyin. Önerim aşağıdaki kombinasyonu kullanmanız yönünde olur çünkü özellikle Time and currency format seçeneğini de Turkish yaptığınızda bazı uygulamalarda (örneğin SQL Server ve Microsoft Exchange Server) sorunlar yaşamanız muhtemel. Yine de karar sizin.

Next ile ilerleyin.

Install Now ile ilerleyin.

Aşağıdaki bilgiler doğrultusunda kurulum türü tercihinizi yapın.

Windows Server 2016 Standard – Varsayılan durumda bir GUI’a (yani Desktop Experiance paketine) sahip değildir. Bir diğer ifadeyle üzerinde Desktop, Server Manager, File Explorer, MMC gibi yönetim amaçlı kullanılan araçların yer almadığı bir kurulum seçeneğidir. Bu türde kurulan sunucuyu PowerShell başta olmak üzere diğer bazı araçlar ile birlikte yerel veya uzaktan yönetmek mümkündür. Bu haliyle üzerinde sadece belirli Windows Server rolleri çalışabilir. Kurulum disk üzerinde yaklaşık 7 GB kadar yer kaplar. Bu kurulum seçeneğini Nano Server ile karıştırmayın ama Windows Server 2012’nin Server Core dağıtım seçeneği gibi düşünebilirsiniz.

Windows Server 2016 Standard (Desktop Experiance) – Varsayılan durumda üzerinde GUI tabanlı yönetim araçlarını da barındıran kurulum seçeneğidir. Seçtiğiniz sürüm içerisinde yer alan tüm Windows Server rollerini ve özelliklerini çalıştırabilir. Kurulumu disk üzerinde yaklaşık 9 GB kadar yer kaplar. Windows Server 2012’nin Full (with GUI) dağıtım seçeneği gibi düşünebilirsiniz. Eğer PowerShell gibi komut satırı araçlarıyla yönetim tecrübeniz yoksa, Desktop Experiance yüklü şekilde gelen bu kurulum seçeneği sizin için en uygun kurulum seçeneğidir.

Ben Windows Server 2016 Standard (Desktop Experiance) diyerek ilerliyorum.

Lisans anlaşmasını kabul ederek ilerleyin.

Yeni bir kurulum yapıldığını varsayıyorum; Custom: Install Windows only (advanced) seçeneğiyle ilerleyin.

Windows Server 2016 kurulumunun gerçekleşeceği diski seçin ve ilerleyin.

Windows Server 2016 kurulumu aşağıdaki gibi ilerler.

Kurulum tamamlandıktan sonra sunucu otomatik olarak yeniden başlatılır.

Sunucu açıldığında sizi karşılayan ilk ekranda Administrator yönetici hesabı için bir parola belirlemeniz gerekir. Burada girdiğiniz parolayı unutmayın ve klavyede basmak istediğiniz tuşların parola kutucuklarına doğru yansıdığından emin olun 🙂 Özellikle klavye dili olarak EN olan girişlerde karışıklıklar olabiliyor.

Ardından administrator kullanıcı adı ve az önce belirlediğiniz parola ile oturum açabilirsiniz.

Kurulumu Windows Server 2016 Standard (Desktop Experiance) seçeneğiyle gerçekleştirdiğim için, oturum açma işlemi sonrasında beni aşağıdaki masaüstü ve araçlar karşıladı.

Bu modelde sunucu üzerine yeni roller ve özellikler eklemek için Server Manager aracını kullanabilirsiniz.

Böylece Windows Server 2016 kurulumu tamamlanmış olduk. Bundan sonrası temel yapılandırma ayarları: Örneğin kurduğumuz suncu rolüne göre isim verme filesrv01 gibi sunucuya bir TCP/IP adresi atanması, ihtiyacınız olan rol veya özelliklerin yüklenmesi, gerekli ise uzaktan yönetim amaçlı güvenlik duvarı ayarlarının özelleştirilmesi gibi işler…

 

Yazar Hakkında Mustafa KURU


Bir yanıt yazın

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.